Nie je Veľká noc ako Veľká noc- Ako oslavujú krajiny EÚ?

Oslava Veľkej noci v Európe je rozmanitá ako jej kultúry. Čo majú krajiny EÚ spoločné v súvislosti s Veľkou nocou? Kde sledujú vraždy a kde upaľujú Judáša? Čítajte a môžete sa podeliť, ktorý zvyk sa Vám páči najviac.

Vo Francúzsku, podobne ako v Balkánskych krajinách zajace nosia čokoládové vajíčka pre deti. Vo Francúzsku ich porozhadzujú po záhradách a tieto čokoládové vajíčka si deti musia potom pohľadať. Slávnostný veľkonočný obed obsahuje jahňacinu.

Veľkonočný zajac, rozdávajúci vajcia je známy aj vo Fínsku, ale iba v niektorých častiach. Na Veľkú noc sa deti poobliekajú ako čarodejníci a chodia od dverí k dverám, spievajúc koledy, za ktoré dostanú sladkosti a peniaze.

V Taliansku  sa tradície viažu hlavne k jedlu. Podobne ako vo Francúzsku je jahňacina neoddeliteľnou súčasťou Veľkej noci, spolu s praclíkmi, ktoré predstavujú založenie rúk pri modlitbách. Na začiatku januára začína v Taliansku karneval, ktorý sa končí Popolcovou stredou. Jeho súčasťou sú pestré sprievody masiek, maškarády, tance a hudba a ďalšie radovánky. Symbolom karnevalu sú chudá žena a tučný muž. Muž má symbolizovať hodovanie a žena je symbolom pôstu.

V Luxembursku neznamená Veľká noc iba Veľkonočnú nedeľu a pondelok. Je to predovšetkým trh, na ktorom amatérski hrnčiari predvádzajú svoje umenie. Rodiny ostávajú spolu na obed a po ňom si vychutnávajú čokoládové vajíčka.

V Portugalsku ľudia na Veľký piatok upaľujú slamených panákov, ktorí vyzerajú ako Judáš. V ten istý deň sa chystajú veľkonočné omelety so slaninou, ktoré sú typické pre toto obdobie.
Okrem toho sa koná procesia Ecce Homo, na čele ktorej pochodujú „Farricocos“, čo sú bosí muži v tunikách s kapucňou.

Španielsku sa Veľká noc nazýva Semana Santa (Svätý týždeň). Veľké oslavy sa začínajú po celej krajine Kvetnou nedeľou, trvajú celý týždeň a vrcholia vo Veľkonočný pondelok. Ľudia sa sviatočne vyobliekajú a vyrazia do ulíc, aby si pozreli predstavenia, ktoré sa dajú prirovnať k stredovekým procesiám. Skupiny v stredovekých sutanách putujú z kostola, ku ktorým prislúchajú, do hlavnej katedrály v centre mesta a potom sa zase vracajú späť.

Každá skupina má na začiatku svojho sprievodu kajúcnikov. Hlavným bodom procesií sú mohutné bohato ozdobené nosidlá s Kristom či ďalšími postavami v životnej veľkosti. Každú procesiu sprevádza kapela. Všade sa rozliehajú zvuky bubnov, ktoré vytvárajú atmosféru, ktorá hlavne v noci v krivolakých uličkách pripomína dobu španielskej inkvizície. Nutným sprievodom procesií sú prirodzene i ochrancovia verejného poriadku.

Vo Veľkej Británii majú na Veľkú noc zvláštnu tradíciu palacinkových pretekov, ktorých sa zúčastňujú iba ženy. Pri behu majú pretekárky na panviciach zapečené palacinky. Vajíčka sú dôležité aj vo Veľkej Británii a okrem typických slepačích a prepeličích, ktoré sú v predaji po celý rok, zahrnuje veľkonočná ponuka i morčacie, bažantie, ba dokonca i pštrosie vajcia. Kto chce byť najoriginálnejší, nájde dokonca i vajíčka čajok. Rovnako ako vo Francúzsku a vo Fínsku, aj vo Veľkej Británii zvyknú deti hľadať čokoládové vajíčka a potom ich zjesť.

Zvláštnym veľkonočným zvykom je napríklad sledovanie kriminálnych a detektívnych seriálov a filmov v Nórsku. A to nielen v TV, ale aj v novinách sa zvykne písať na túto tému. Nóri sa tak počas sviatkov zamerajú okrem maľovania vajíčok aj na hľadanie vrahov.

ZDROJ: https://kosice.korzar.sme.sk/c/4430215/kazda-z-krajin-europskej-unie-oslavuje-velkonocne-sviatky-po-svojom-ponukame-pohlad-do-niektorych-z-nich.html