EÚ sa stane svetovým lídrom odpadového hospodárstva a recyklácie

Brusel, 22.máj 

Členské štáty EÚ schválili 22.mája v rámci širšej politiky obehového hospodárstva EÚ súbor ambicióznych opatrení, aby právne predpisy EÚ o odpadoch obstáli v budúcnosti.

Nové pravidlá založené na časti návrhu Komisie v rámci balíka o obehovom hospodárstve, ktorý bol predložený v decembri 2015, pomôžu predchádzať tvorbe odpadu, pokiaľ to bude možné, a v ostatných prípadoch sa vďaka nim zvýši recyklácia komunálneho odpadu a odpadu z obalov. Postupne sa odstráni skládkovanie a bude sa podporovať využívanie hospodárskych nástrojov, ako sú systémy rozšírenej zodpovednosti výrobcu. Novými právnymi predpismi sa posilní „hierarchia odpadového hospodárstva“, pretože od členských štátov sa vyžaduje, aby prijali konkrétne opatrenia, ktoré budú uprednostňovať opätovné použitie a recykláciu pred skládkovaním a spaľovaním, čím sa obehové hospodárstvo stáva skutočnosťou.

Komisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybárstvo Karmenu Vella v tejto súvislosti uviedol: „Konečné schválenie nových pravidiel EÚ o odpade Radou predstavuje dôležitý moment pre obehové hospodárstvo v Európe. Novými cieľmi v oblasti recyklácie a skládkovania sa určil dôveryhodný a ambiciózny smer k lepšiemu nakladaniu s odpadom v Európe. Našou hlavnou úlohou je teraz zabezpečiť, aby sa prísľuby zakotvené v tomto balíku o odpade naplnili. Komisia urobí všetko pre to, aby sa nové právne predpisy zrealizovali.“

Komisia pôvodne predložila návrhy na nové pravidlá o odpade v roku 2014. V decembri 2015 sa v rámci programu obehového hospodárstva Junckerovej Komisie stiahli a nahradili lepšie koncipovanými a ambicióznejšími návrhmi s vyšším stupňom obehového hospodárstva. Tieto návrhy boli následne prijaté a sú teraz súčasťou súboru pravidiel EÚ.

Prijaté nové pravidlá predstavujú najmodernejšie právne predpisy o odpade na svete. EÚ sa tak pre ostatných stáva vzorom hodným nasledovania.

Zdroj: tlačová správa Európska komisia